7 iunie 2012

Tehnici si forme: Lipirea

Se lucreaza intodeauna cu o cantitate mica de adeziv! Dupa lipirea spiralelor, formele obtinute se lipesc unele de altele sau pe un suport anume. In aceste cazuri, adezivul se aplica doar pe suprafetele care se ating sau pe dosul formelor.

Lipirea formelor inchise: se aplica adezivul diluat cu apa pe toata suprafata formei cu ajutorul unei pensule, apoi se lasa la uscat. In acest fel forma va fi mult mai solida, se poate manui mai usor si nu se va modifica (de exemplu la atasarea mai multor elemente).





Lipirea picaturilor: centrul formei se trage intr-o parte. Celalalt capat se preseaza intre degetul mare si cel aratator si se tine astfel pana cand centrul se lipeste de marginea spiralei, obtinand o forma de picatura.


Lipirea rombului: se incepe ca in cazul picaturii, doar ca se va aplatiza intreaga forma. Dupa deschiderea spiralei se turteste din nou pe celalalt ax. In final se trage centrul intr-un colt, dupa care se lipeste de acesta.


Lipirea modelelor unele de altele
La modelele formate din mai multe elemente se utilizeaza adeziv nediluat. Inainte de lipire se recomanda asamblarea elementelor pe o folie, de proba.

Lipirea modelelor si formelor pe suport
Se aplica un strat de adeziv diluat pe fondul modelului, apoi se lipeste pe suport.

De retinut
La unele modele prezentate, pasii de lucru descrisi mai sus nu se vor repeta. La fiecare model se mentioneaza circumferenta cercului de baza.